هواکش حمام
درباره شیوه انتخاب و خرید هواکش حمام دوازده نکته بسیار مهم وجود دارد که در صورت رعایت آنها می توان اطمینان داشت گام بلندی جهت کنترل ایمنی حمام منزل خود و درنتیجه ارتقاء سطح سلامت در آن برداشته اید.
نکته اول: وجود هواکش در حمام الزامی است. هواکش باید وجود داشته باشد تا رطوبت شدید ناشی از آب گرم را به بیرون هدایت کرده و از ایجاد نم و رشد قارچ در حمام جلوگیری کند.
نکته دوم: توجه داشته باشید به هنگام انتخاب و خرید هواکش حمام، آن دستهای را انتخاب کنید که تایمر دارند چرا که هواکش به مدت 20 دقیقه پس از دوش گرفتن باید روشن باشد تا به طور کلی بخار داخل حمام تخلیه شود. اگر هواکشی را انتخاب میکنید که مجهز به تایمر نیست، باید از روی ساعت وقت بگیرید تا هواکش به مدت 20 دقیقه روشن باشد و سپس آن را خاموش کنید. البته این روزها هواکشها مانند سابق پرسروصدا نیستند و امکان اینکه فرد فراموش کند که خاموششان کند، زیاد است. به همین دلیل انتخاب هواکش تایمردار بسیار مناسبتر است.
نکته سوم: انتخاب هواکش مناسب به این معنی است که هواکش باید از نظر اندازه و بزرگی با فضاو متراژ حمام متناسب باشد و از طرفی هم قادر باشد در هر ساعت به طور متوسط 8 نوبت تهویه هوا را به انجام برساند.
اندازه هواکش دستشویی و حمام باید به دقت محاسبه شود. برای این کار از شاخص ( CFMفوت مکعب در دقیقه) استفاده میکنیم. این شاخص نشاندهنده حداقل هوایی است که باید در طول یک ساعت تهویه شود. برای محاسبه این شاخص باید حجم محل دستشویی و حمام را بر عدد 5/7 تقسیم کنید. یعنی اگر طول و عرض و ارتفاع حمام، هر یک 10 فوت (هر فوت برابر 30 سانتیمتر است) باشد، حجم آن میشود 1000 فوت (33 متر.) این حجم، یعنی 1000 را بر 5/7 تقسیم میکنیم و عدد 134 به دست میآید که همان CFM مورد نظر ما است. یعنی هواکش ما باید CFM معادل 134 یا بیشتر داشته باشد.
نکته چهارم: میزان صدادار بودن هواکش در قیمت آن تاثیر مستقیم دارد. بدیهی است که همه انواع کمسروصدا یا اصلا بیسروصدا را بیشتر ترجیح میدهند. میزان صدای هواکش را با واحد سون (sone) اندازهگیری میکنند. صدای تلویزیون در حالت معمولی چهار سون است. در ادارات صدایی که میشنویم به طور معمول سه سون است. صدای یخچال سالم یک سون و صدای خشخش برگها نیم سون است. صدای معادل سه یا چهار سون برای هواکش بسیار زیاد است اما اگر بلندی صدای هواکش یک سون یا کمتر باشد، بسیار مناسب است.
نکته پنجم: به هنگام نصب هواکش بسیار توجه کنید تا هواکش به شکل مناسب نصب شود، چرا که به کاهش صدای آن کمک میشود. برای نصب هواکش از پیچ استفاده کنید نه از میخ.
نکته ششم: هر چه دریچه و پروانه هواکش بزرگتر باشد و دور آن کمتر، بهتر است، چرا که به این شکل هوا به مرور زمان تهویه میشود و صدای کمتری هم ایجاد خواهد شد. اگر زاویه برش و پرداخت پروانه خیلی زیاد باشد، هوا هنگام خروج صدای بیشتری ایجاد میکند.
نکته هفتم: به هنگام خرید هواکش، هواکشی را انتخاب کنید که با دکور حمامتان هماهنگ باشد. هواکشها از نظر رنگ بسیار متنوع هستند و حتی بسیاری از آنها ملحقاتی مانند چراغ یا المنت گرمازا هم دارند.
نکته هشتم: هواکشهای مرغوب قادر به تهویه نم، بخار و بو از فضای حمام هستند و با برقراری تهویه مناسب، جریان هوا را در حمام برقرار میکنند.
نکته نهم: امرزوه، هواکشهای حمام، از نظر طراحی بسیار متنوع هستند. در روش تهویه موضعی، یک موتور در جایی حتی خارج از حمام نصب میشود و با فعال شدن این موتور، بخار آب از طریق شبکههای مشبک سقفی که در بالای دوش، توالت یا وان تعبیه شدهاست، خارج میشود.
نکته دهم: بعضی از انواع باکیفیت هواکش دارای یک پوسته لاکی محافظ هستند که در برابر حرارت مقاوم هستند و شکل و قوام آنها دچار تغییر نمیشود البته این دسته از هواکشها نسبت به دیگر هواکشها گرانتر هستند. این هواکشها را میتوان در مناطق مرطوب به کار برد. در حمامها و توالتهای کوچکتر میتوان از شبکههای سقفی کوچک استفاده کرد و موتور هواکش را در جایی دیگر، حتی خارج از حمام و توالت نصب کرد.
نکته یازدهم: بسیاری از هواکشها دارای لوله (مجرا) تهویه انعطافپذیری هستند که به آسانی نصب میشود. یادتان باشد که لوله تهویه باید حتما عایقدار باشد تا زیاد تولید صدا نکند. بهتر است میان شبکههای سقفی و هواکش مربوطه حداقل یک لوله دو و نیم متری وجود داشته باشد.
نکته دوازدهم: وجود شبکههای سقفی متعدد و چندگانه یا شبکههای سقفی چراغدار، حمام را زیباتر و روشنتر میکند. در حمامهای لوکس و بسیار بزرگ یک هواکش با تهویه موضعی بسیار مناسب است و حمام را از رطوبت و قارچ در امان نگه میدارد.